Snáď nepoznám človeka, ktorý, keď si už dal urobiť vyšetrenie na prítomnosť tejto baktérie v žalúdku (asi mal na to nejaký pádny dôvod - problém so žalúdkom), že by mu tam neobjavili baktériu Helicobacter Pylori.
Ak vyhľadáte informácie na internete, dozviete sa, že HELICOBACTER PYLORI je baktéria, ktorá spôsobuje vredy žalúdka a dvanástnika a rakovinu žalúdka, je najčastejšou infekciou ľudského organizmu, je rakovinotvorný činiteľ 1. triedy. Je to len môj osobný názor a môžete s ním polemizovať, ale myslím si, že si často zamieňame príčinu a následok, ako napríklad aj v tomto prípade. Robíme z baktérií strašiakov a neuvedomujeme si, že sú našou súčasťou a to veľmi dôležitou. Problém vzniká len vtedy, keď sa ich množstvo neprimerane zvýši. Prečo sa tak často stretávame s tým, a to hlavne v posledných rokoch, že sa táto baktéria množí v žalúdku? Pretože tam má vhodné prostredie pre množenie. Aké je vhodné prostredie pre množenie baktérií? Vlhko a teplo. Takže, logicky sa zdá, že máme v žalúdku viac tepla, ako by sme mali mať. Prečo narastá „horúčosť“ v žalúdku? Má to určite viacero príčin, ktoré sa ešte navzájom podporujú:
Stres, nespokojný život, neustále napätie – teda emočné príčiny.
Stravovanie – rýchle hltanie bez sústredenia sa na jedlo, častá konzumácia ostrých, pálivých, vyprážaných alebo grilovaných jedál (lebo príliš silnou tepelnou úpravou sa ich povaha mení na horúcu)
Aké prejavy majú ľudia, ktorým zistili prítomnosť baktérie HP v žalúdku?
Základné prejavy - príznaky sú bolesť žalúdka, prejavujúca sa najmä v strese, niekedy grganie, zápach zo žalúdka výstup kyslých štiav zo žalúdka nahor, niekedy až do pažeráka („pálenie záhy“). horká chuť v ústach, zlý pocit pri vyprázdňovaní, pocit horúčosti a tlakov od žalúdka nahor.
Je zaujímavé, že podľa Tradičnej čínskej medicíny sa tieto príznaky spájajú s horúčosťou v žalúdku. Ak už je horúčosť veľká, človek býva žravý, má neustály hlad a musí mať stále niečo v žalúdku. Samozrejme, že áno. Lebo zvýšené trávenie spôsobí to, že ak je žalúdok prázdny, začne sa tráviť stena žalúdka. Preto tvorba žalúdočných vredov je spojená s horúčosťou v žalúdku.
Horúčosť v žalúdku je ideálne prostredie pre množenie baktérií HP a to, že sa tam nachádzajú, je len toho dôsledok. Preto aj napriek opakovanému užívaniu antibiotík, sa baktérie a samozrejme aj všetky sprievodné príznaky opäť vrátia. Lebo sa neodstránila príčina, zvýšená teplota v žalúdku. Na pohľad veľmi jednoduché. Stačí prečistiť žalúdok pomocou bylinných zmesí na to určených. Čo myslíte, aké byliny sú v týchto zmesiach použité? Samozrejme ochladzujúce a prečisťujúce, tak ako horec alebo púpava. Ale to ešte nie je všetko. Horúčosť zo žalúdka sme prečistili, ale koreň problému sme neodstránili. Ste stále pod tlakom a stresom? Tak potom Vaša pečeň je neustále stiesňovaná a keďže nemôže voľne hýbať tokmi energií a krvi, tak sa začína jednak produkovať nadmerné teplo tj. horúčosť a môže u niektorých ľudí útočiť na žalúdok – to je tá bolesť žalúdka v strese. Samozrejme, že nie u každého sa stres prejavuje na žalúdku. U niekoho iného sa môže prejavovať hnačkami, bolesťami hlavy, závratmi, dýchavičnosťou... Proste, pretlak sa niekde uvoľní, cez najslabšie miesto a tam „zaútočí“.
Preto si myslím, že aj v tomto prípade zamieňame príčinu a dôsledok. Ťažkosti so žalúdkom nepociťujeme preto, že v ňom máme premnožené baktérie Helicobacter Pylori, ale baktérie HP sa v žalúdku premnožili, pretože máme problém so žalúdkom. Aký jednoduchý a naozaj logický výklad príčin problémov s baktériou Helicobacter Pylori pohľadom Tradičnej čínskej medicíny.