Home Fytoterapia Kategorizácia liečiv

Kategorizácia liečiv

     

Každý prírodný produkt má podľa TČM svoju povahu, chuť a smerovanie do určitého orgánu tela. Rozdelenie je nasledovné:

  • POVAHA -  horúca, teplá, neutrálna, chladná, studená,
  • CHUŤ - slaná, sladká, kyslá, horká, pálivá, mdlá, trpká ( variant kyslej chuti)

Takisto aj potraviny, ktoré konzumujeme, majú svoju povahu a chuť a tým vplývajú na náš organizmus a môžu byť pre nás liekom, ako aj naopak, uškodiť nám. Každá jednotlivá chuť má  v organizme iné účinky.

Slaná chuť ( Obličky) – spúšťa nadol ( laxatívny účinok), zmäkčuje tuhé a rozptyľuje zauzleniny ( uzliny, hrudky, zdurené lymfatické žľazy). Vstupuje do Obličiek a doplňuje ich. Prílišná konzumácia slanej chuti naopak Obličky poškodzuje.

Sladká chuť ( Slezina) – dopĺňa a posiľuje ( Qi), harmonizuje a uvoľňuje napätosti, odstraňuje jedovatosti, tíši bolesť,  zvlhčuje suché ( pľúca, črevá). Sladká chuť cukru a našich sladkostí je už príliš sladká a poškodzuje Slezinu.

Kyslá chuť ( Pečeň) – sťahuje, zviera a zdrsňuje ( sťahuje pot, zastavuje hnačky, výtoky a krvácanie), rodí tekutiny a podporuje trávenie ( proti sťahom šliach a ciev z nedostatočného zvlažovania), utišuje parazitov. Keďže má zvieravý účinok, nesmie sa používať pri syndrómoch z plnosti.

Horká chuť ( Srdce) – vypúšťa spriechodnením ( stolicu alebo horúcu škodlivinu - zápal), odvádza smerom nadol to, čo stúpa do protismeru ( dušnosť pľúc), prečisťuje a vypúšťa ( ohnivú škodlivinu - najmä zo srdca)

Pálivá chuť ( Pľúca) – rozptyľuje a vypudzuje škodlivinu ( najmä z povrchu – potením – použitie pri nachladnutí), rozhýbava prúdenie Qi a tým aj oživuje tok krvi ( krvné zrazeniny pri stagnácii Qi – napr. bolestivý menzes), zvlhčuje suchosť v dôsledku nedostatočnej transformácie (odparovanie) a rozptyľovania tekutín. Príliš štipľavá chuť rozptyľuje a vysušuje a tým môže spôsobiť vyčerpanie Qi a tekutín. Pozor na nadmerné potenie s ktorým uniká aj naša Qi ( vitálna energia).

Mdlá chuť – má tendenciu ku sladkej, ale účinky nie sú úplne rovnaké. Mdlá chuť odfiltrováva a odvádza moč ( vodnaté opuchy, podpora močenia - diuretikum).

Trpká chuť – je variáciou chuti kyslej. Má schopnosť zvierať, zadržovať a zdrsňovať ( polúcie, výtoky, hnačky).