Home Fytoterapia Miešanie zmesí

Miešanie zmesí

         

Miešanie bylín do zmesí

Dôvod, prečo byliny miešame do zmesi je ten, že chceme podporiť riadnu Qi, odstrániť škodlivú Qi alebo inak povedané podporiť obranyschopnosť a vitalitu organizmu a eliminovať chorobné poruchy a vplyvy. Liečivá droga obsiahnutá v byline má schopnosť stav organizmu ovplyvniť. Dôležité je však vedieť, aké vlastnosti a tým aj účinky každá z použitých bylín má.

Preto je nutné ovládať základné charakteristiky používaných prírodných produktov a to povahu, chuť a tropizmus. Rozlišujeme štyri povahy, päť chutí a tropizmus ku jednotlivým orgánom tj. kam účinok byliny smeruje.

  • povaha – chladná, teplá, horúca, neutrálna, ( napr. melón, citrón, uhorka je chladnej povahy a v horúcich dňoch nás ochladzuje)
  • chuť – sladká, slaná, mdlá, kyslá, horká, štipľavá, trpká ( sladká je chuť obilnín, horkú chuť má horec a preto ho používame, keď máme problémy so žlčníkom)
  • smerovania do orgánov životne dôležitých alebo k nim párových orgánov – Srdce -Tenké črevo, Pľúca - Hrubé črevo, Slezina - Žalúdok, Ľadviny - Močový mechúr, Pečeň - Žlčník.

Byliny tiež rozlišujeme podľa dôležitosti alebo postavenia v danej zmesi. Náročnosť receptu závisí od množstva metód, ktoré chceme receptom aplikovať. Ak len jednu metódu, recept je jednoduchý, ak viac metód – recept je zložitý.  Delenie podľa účinku v recepte:

  • cisár – lieči hlavný syndróm. Je to hlavná bylina, určujúca funkciu celého liečiva.
  • minister – pomáha cisárovi s hlavným účinkom a pôsobí na druhý sprievodný syndróm
  • asistent – má tri funkcie: pomáha prvým dvom, znižuje toxicitu a eliminuje vedľajšie účinky celej zmesi alebo je dokonca proti účinkom prvých dvoch , aby ich účinok oslabil.
  • poslíček – vedie účinok zmesi na dané miesto alebo do daného orgánu